BELDEMİZ KADINLARI İÇİN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla belediyemizce aynı gün beldemizde yaşayan kadınlar için ikramlı ve müzikli etkinlik düzenlendi. Belediye Başkanımız Saim KIRCI'nın eşi Naciye KIRCI ve Belediye personelinin gelen konukları kapıda karanfillerle karşıladığı bu özel güne Beldemizin İyi Parti Belediye Başkan Adayı Gülşah AKAR KAZDAL ekibindeki bayanlarla, beldemizin Yeni ve Şeker Mahallesi Muhtar Adayları da misafirler arasındaydı.

Belediye Başkanı Saim KIRCI 8 Mart'a yönelik şu konuşmayı yaptı;

"Sevgili misafirlerimiz, Değerli çalışan kadınlarımız, anamız, bacımız, yârimiz, yol arkadaşımız, emek ve hayat mücadelemizin en değerli yarısı olan emekçi kadınlar…

Öncelikle Hoş geldiniz. Hepinizi en değerli saygıyla selamlıyorum. Bugün tarih boyunca hak ve özgürlükler başta olmak üzere; emeği için verdiği mücadeleler, ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların yani sizlerin günüdür.

Peki neden 8 Mart, başka bir gün değil de 8 Mart. Bundan 162 yıl önce takvimler 8 Mart 1857’yi gösterirken New York’ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlamıştı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi. Kadınların örgütlediği eylemi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129'u yanarak yaşamını yitirmişti. Bu olay dünya çapında büyük ses getirmiş ve Bu vesileyle  her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” Sözleri Türk Kadınının önemini vurgulamaktadır. Zira Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri de Türk kadını idi. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz kadınlarımızın sorunlarından çok başarılarını ve sevinçlerini paylaşacağımız, hayatın her anında daha çok temsil edildiği ve etkili olduğu bir Türkiye diliyor ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum."

Sözlerinin ardından eşine karanfil uzatarak kendisinin de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Naciye Hanım da salondaki tüm kadınların bu özel gününü kutladı. İzmir Marşı'nın duyulmasıyla misafirler ayakta alkış tuttu. Katılımcılara kuru pasta ve pilav-ayran ikramında bulunuldu. Etkinliğe katılan kadınlar müzik eşiğinde eğlenceli dakikalar geçirdi.