İnşaat Ruhsatı 04 Mayıs 2024, 14:43
İnşaat Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İnşaatın başlatılabilmesi için ilgili kurumca bir takım belgeler istenir. Belgelerin eksik olması durumunda, inşaat ruhsatı işlemleri yerine getirilemez. İnşaat ruhsatı için gerekli belgeler;
- Yapı ruhsat istemine ilişkin ilgili kuruma hitaben yazılmış dilekçe
- Taahhütname,
- Tapu kaydı,
- Mimari inşaat projesi,
- Statik inşaat projesi,
- Mekanik, elektrik ve tesisat projeleri,
- Çevre ve peyzaja ilişkin projeler,
- Yol ve alt yapı katılım payı ödendiğine dair belge,
- İlgili kurumlardan istenecek borcu yoktur belgeleri,
- Teknik kontrol için istenebilecek diğer belgeler.
Gibi belgelerden ibaret olup, ruhsatlandırılması istenen inşaatın durumuna göre ek belgeler ilgili kurum tarafından talep edilebilir.
İnşaat Ruhsatı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni bir inşaata başlamak için inşaat ruhsatı alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan tüm yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. İzin alınmadan yapılan inşaatların tespiti durumunda, inşaatın yapımı ruhsat vermeye yetkili kurumca durdurularak, inşaat ruhsatı alınması sağlanır.
Ruhsat işlemlerinin başlatılması, inşaatın yapımının devam ettirileceği anlamı taşımaz. Ruhsat işlemleri tamamlandıktan sonra inşaata başlanır. İnşaat ruhsatına ilişkin istenen belgeler, öngörülen sürede tamamlanmaması durumunda, eksiklikler giderilene kadar, inşaat mühürlenir. Eksiklikler giderildikten sonra inşaat işlemi kaldığı yerden devam eder.
İnşaat Ruhsatları Ne Kadar Süre Geçerlidir?
İnşaat ruhsatı inşaat yapılabilmesi için zorunlu belgelerden olup, ruhsat işleminin onaylanmasından itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içerisinde inşaat işlemleri tamamlanamamış ise, mevzuata göre inşaata devam edilemez. İnşaat ruhsatı alındığı andan itibaren inşaata başlanması için gereken süre 2 yıldır.
Bu süre içerisinde inşaata başlanmamışsa, inşaat ruhsatlandırma işlemleri yeni bir izne tabidir. İnşaat sürelerinin geçerliliği konusunda, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünden alınan büyük projeler için istisnai durum getirilmiştir. Bu tür projelerde ruhsat alınabilmesi için başlama bitirme sürelerinin mutlaka belirtilmesi gerekir.